Euroweek

Euroweek er et netværk af europæiske gymnasier, som mødes en gang om året. Hvert gymnasium deltager med otte elever og to lærere, og møderne går på skift mellem de forskellige skoler. Kalundborg Gymnasium var vært for Euroweek i 2007, og i år går turen til Ungarn.

Euroweek i Rumænien 2016

Fra den 22-28. september deltog otte elever og to lærere fra Kalundborg Gymnasium i den årlige Euroweek på Colegiul National Moise Nicoara i byen Arad i det vestlige Rumænien sammen med elever og lærere fra gymnasier i 20 andre EU-lande.

Turen til Arad startede torsdag den 22. september, hvor vi fløj til Budapest. Efter lidt ventetid i Budapest mødtes vi med delegationerne fra Letland, Grækenland og Portugal og fulgtes med dem i bus til Arad, hvor eleverne blev hentet på gymnasiet af de rumænske værtsfamilier, som de skulle bo hos den næste uge.

Fredag den 23. september mødtes alle ca. 200 elever og lærere på gymnasiet til flag-parade gennem Arad og officiel åbning af årets Euroweek. Under åbningsceremonien var der taler og underholdning ved rumænske musikere og dansere samt optrædener af sangere og dansere fra byens ungarske og tyske minoritetsgrupper. De deltagende elever blev også undervist i rumænsk folkedans på skolens sportsplads.

Herefter blev vi vist rundt i byen i grupper sammensat af elever og lærere af forskellige nationaliteter, så vi kunne lære byen og hinanden at kende.
Om aftenen var der europæisk buffet, hvor de enkelte landes deltagere lavede mad fra deres eget land. På det danske bord var der naturligvis smørrebrød og lakrids.

Den næste dag, lørdag den 24. september, var vi på heldagsudflugt til byen Alba-Iulia i Transsylvanien. Alba-Iulia er en smuk gammel by med et imponerende fæstningsværk, som kan dateres helt tilbage til Romerriget.

Om søndagen, den 25. september var der kulturelle optrædener, hvor eleverne skulle præsentere deres egen kultur i form af en optræden. Mange grupper optrådte med folkedans eller musik, og vores elever fra Kalundborg opførte H. C. Andersens eventyr Klods Hans som teater.
Efter optrædenerne var der udflugt til byen Timisoara, som er en lidt større by i nærheden af Arad. Timisoara har et smukt historisk centrum med en imponerende katedral. Byen spiller desuden en vigtig rolle i Rumæniens nyere historie, da den rumænske revolution i 1989 startede her. Den dag i dag er der stadig spor efter revolutionen i form af skudhuller i mure og statuer i byen.

Mandag den 26. september var vi tilbage på gymnasiet i Arad. Eleverne blev delt i grupper og skulle arbejde med forskellige workshops, hvor de lærte om Rumæniens traditioner, mytologi, folkedans med mere. I fællesskab malede de europæiske elever også et europakort, hvor de hver især dekorerede deres eget land.
Efter frokost var der forskellige sportsaktiviteter og korsang.

Euroweeks sidste dag, tirsdag den 27. september gik med gruppearbejde, hvor eleverne i grupper med blandede nationaliteter diskuterede forskellige temaer inden for emnet multikulturalitet. De diskuterede blandt andet madvaner, rollemodeller, skole, fritid og traditioner. De fleste grupper nåede frem til, at der trods nationale forskelle er store ligheder i ungdomskulturen i de forskellige lande.
Dagen blev afsluttet med en afslutningsceremoni med dans og musik og en farvel-fest i skolens gymnastiksal.

Onsdag den 28. september rejste vi tilbage til Kalundborg efter en begivenhedsrig uge i Arad. Det var en stor oplevelse at besøge et rumænsk gymnasium og se et land, som efter hårde tider er under hastig genopbygning. Det var også spændende at møde elever fra hele Europa og danne nye venskaber på tværs af landegrænser.